Nyheter

Man från Vellinge omkom i drunkningsdrama

Två män, 56 och 50 år gamla, omkom på lördagen sedan deras eka vält i Luhrsjön. En kvinna som också satt i båten lyckades simma i land och larma. Men när räddningstjänsten kom till platsen var det för sent. Kvinnan och hennes 50-åriga sambo som omkom är hemmahörande i Vellinge.
Nyheter • Publicerad 5 april 2008
Ett stort räddningspådrag larmades till Luhrsjön. Bild: Peter Åklundh
Ett stort räddningspådrag larmades till Luhrsjön. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Den andra mannen är hemmahörande i Malmö.

Det var vid strax efter klockan halv två som räddningstjänsten i Hässleholm, Hästveda och Bjärnum larmades till Luhrsjön vid Bubbarp, Hästveda.

Tre personer, två av dem från Vellinge, i 50-årsåldern var ute med en eka de lånat när de av ännu okänd anledning hamnade i det femgradiga vattnet. Båten var 400-500 meter ut i Luhrsjöns västra del.

- Kvinnan var den enda som orkade simma i land, säger insatsledare Roger Wirödahl på räddningstjänsten i Hässleholm.

Kvinnan larmade SOS med hjälp av en bekant som var kvar på land.

- Innan hon simmat i land och vi hunnit till platsen gick det säkert 40 minuter, säger Roger Wirödahl.

Ett stort räddningspådrag kallades till platsen, bland annat tre ambulanser, ett akutteam och helikopter från Kallinge. Dykare från Helsingborg kallades till platsen men stoppades senare.

Räddningstjänsten i Hässleholm åkte ut med sin båt och kunde med hjälp av ytbärgare plocka upp de två männen som var kvar i vattnet. På vägen in till land gjordes upplivningsförsök.

- Med det var förgäves. Det var för sent, säger Roger Wirödahl.

Alla tre inblandade fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad. Kvinnan är inte allvarligt fysiskt skadad men hon vårdades på lördagskvällen fortfarande på sjukhus.

De omkomna männen var födda 1952 respektive 1957.

Ann Ekstrand Jan-Tuve Truedsson Louise Cronholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.