Annons
Nyheter

Maktskifte i Simrishamn?

Socialdemokraterna och folkpartiet blev kommunvalets stora vinnare, medan sjukvårdspartiet och moderaterna blev de stora förlorarna.
Nyheter • Publicerad 15 september 2002

Det kan innebära ett maktskifte i fullmäktige med oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) som kommunalråd, om samma "block" fortsätter att samarbeta som den gångna perioden. Då tar nämligen s+c+v+mp makten med 25 mot 24 mandat. - Det ser onekligen bra ut. Vi har ju ökat kraftigt, säger Göran Persson, blivande s-riksdagsman från Simrishamn. Han är tredje man på riksdagslistan, men är beredd på att någon kan kryssa sig förbi honom genom personvalet. Oppositionsrådet Karl-Erik Olsson är upprymd när YA träffar honom på socialdemokraternas valvaka på Rörbäcksgatan i Simrishamn. - Vi är på mattan igen. Vi har fått tillbaks våra väljare från valet -98. Den gången var det ett missnöjesval i sjukhusfrågan. Men det är lögn att vi ska stänga sjukhuset, säger Olsson, som gläder sig åt att moderaterna och sjukvårdspartiet tappat rejält. - Det lutar mot att vi kan gå från tio till sjutton mandat, påpekar Karl-Erik Olsson, medan de glada partikamraterna i bakgrunden skanderar "Göran! Göran! Göran", när statsministern visar sig i TV-studion. Riktigt så bra gick det nu inte, s tog "bara" tillbaks fem av de förlorade nio och har alltså nu 16 röster i fullmäktige. Folkpartiets Jarl Kemnefeldt kan se fram emot att få ett större sällskap i den församlingen. Fyra år har han suttit ensam för fp men nu kommer ytterligare tre. En av dem blir Pia Nordström som suttit i fullmäktige en period tidigare: - Det var oväntat att det skulle gå så bra, även om vi faktiskt gått sämre i kommunen än i riket. Jag är beredd att ta plats i fullmäktige, det måste man vara! Mindre glada var sjukvårdspartisterna under sin valvaka i Fiskestugan. - Sjukhusfrågan är fortfarande aktuell, fastslår Mona Hansson-Stiber, ordförande för Skåne läns sjukvårdsparti. - Vi känner fortsatt oro för sjukhuset och dess existens. Om vi får ett s-styre i Region Skåne är det tveksamt om vi får behålla akuten i Simrishamn. Risken är att fem skånska sjukhus förlorar sina akutmottagningar, enligt ett tjänstemannaförslag, tillägger hon. - Betänk att 25 procent av invånarna i Simrishamns kommun är över 65 år och därmed kan behöva vård, säger Hansson-Stiber, som genom valsamverkan med Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI) hoppas på en plats i Region Skåne. Kommunalrådet Christer Akej (m) känner sig inte speciellt oroad. Moderaterna gick tillbaka aningen mer i kommunen än i riket. - Vi har haft en bra valrörelse men det är ju alltid trist att tappa röster, jag hade förstås hoppats på det motsatta. Vi har tappat i Gladsax/Järrestad till exempel, det kan ju tänka sig att det beror på alla diskussioner kring skolan. Österlenpartiet stärkte sin position med ett mandat och är därmed fjärde största parti i kommunen efter socialdemokraterna, moderaterna och centern.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons