Annons
Nyheter

Majoritet vill stänga del av Byavångsskolan

En liten fingervisning om hur politikerna vill lösa skolfrågan i Tomelilla kommun gavs på onsdagen då kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade saken. Av allt att döma blir det Byavångsskolan som delvis kommer att avvecklas som grundskola när elevantalet minskar i kommunen.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2002

I varje fall vill den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott- moderaterna och centern- successivt avveckla den blå skolan på Byavångsskolan. Den röda skolan behålls enligt majoritetens förslag som en F-6-skola. Partierna vill också behålla skolorna i Onslunda, Smedstorp och Brösarp samt Lindesborgsskolan precis som i dag. Kastanjeskolan fortsätter att vara en högstadieskola. Socialdemokraterna förespråkade en successiv nedläggning av Byavångsskolan. - Vi vill också närmare utreda F-9-skolor, säger Gun Nilsson (s). Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade också folkpartiets motion om en nedläggning av skolan i Tryde. Centern vill i motsats till moderaterna behålla skolan. Socialdemokraterna vill enligt Gun Nilsson inte binda upp sig utan hålla frågan öppen med tanke på resultatet av den begärda skolutredningen. än är inte sista ordet sagt När kommunstyrelsens arbetsutskott röstade om skolans framtid slutade omröstningen 1-1. Socialdemokraterna deltog inte i beslutet. Kommunstyrelsens ordförande, John Johansson (m), kunde i kraft av sin utslagsröst avgöra frågan. Men än är inte sista ordet sagt. Det slutliga avgörandet ligger hos kommunfullmäktige som beslutar om skolorna vid sitt junisammanträde. Birte Sandberg (c) anser att det är angeläget att komma till ett avgörande i skolfrågan. Hon syftar bland annat på Trydeföräldrarnas planer på att flytta sina barn till skolan i Köpingebro. - Folk börjar bli oroliga. Även John Johansson och Gun Nilsson säger sig vara angelägna om att ge föräldrarna klara besked. Enligt centern bör Tryde skola från höstterminen ha elever från förskolan till och med årskurs tre. De äldre eleverna ska i första hand erbjudas plats på Byavångsskolan, enligt Sandberg. Enligt moderaterna bör skolan i Tryde läggas med så fort som möjligt, eventuellt redan till hösten. John Johansson säger att det kan bli aktuellt att ändra upptagningsområdena för skolorna. Görs detta skulle Trydeeleverna kunna erbjudas plats på antingen Byavångsskolan och Lindesborgsskolan, enligt Johansson. Gun Nilsson var kritisk till att barn- och utbildningsnämdnen inte presenterat ett eget förslag. Hon säger att partiet inte i detalj diskuterat konsekvenserna av de olika skolförslagen.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons