Annons
Nyheter

Mait Risberg: Kultur är inte politik

Det har snart gått ett år sedan kulturen skildes från upplevelser och fritid och fick en alldeles egen nämnd i Trelleborg. Mait Risberg (m) var en av tre moderata politiker som fick en ordförandepost i en nämnd.
Nyheter • Publicerad 12 november 2003

I gymnasienämnden har det medfört svårigheter att vara i minoritet som ordförande. Det har inte märkts i kulturnämnden, säger Mait Risberg. Hon talar hellre om samarbete och hur trevligt det är med kultur, än hur det moderata inflytande har märkts under året. - Kultur är inte så mycket politik enligt min uppfattning, tycker Mait Risberg. - Visserligen är vi representanter för olika partier, men uppdraget i en nämnd är ändå att samarbeta. I kulturnämnden har det inte varit några större meningsskiljaktigheter, hävdar hon. - I år handlar det om att spara. Där har vi varit ganska eniga allihop. Visionerna får komma så småningom. Man får utgå från den krassa verkligheten. Trots att det första året har varit tufft och mest handlat om besparingar vill Mait Risberg inte klaga. - Det har varit fantastiskt rent emotionellt. Och det kunde ju faktiskt ha varit mycket värre. Det enda förslag hon trodde skulle orsaka mer diskussioner var nedläggningen av en biblioteksfilial. Men även det gick igenom. Vad moderaterna faktiskt vill med kulturen i Trelleborg är svårt att veta eftersom det står väldigt lite i det lokala partiprogrammet. Det beklagar även Mait Risberg. - Jag tycker det skulle stått mycket mer om kultur och passar på att prata om det med mina partikamrater så fort jag träffar dem. Trelleborgen är det projekt hon talar lyriskt om och lovar att det projektet ska genomföras som planerat, utan neddragningar. - Nu har vi ju anställt en borgfru också, så jag är säker på att det kommer att bli jättebra när det blir färdigt. En hjärtefråga för moderater är ju att konkurrensutsätta eller privatisera verksamheter. Hur vill du arbeta för det? - Just nu handlar det som sagt om att spara. Annars får vi försöka hitta alternativa källor för att få in pengar. Sponsorer till exempel. Men vad har det då gjort för skillnad med en moderat ordförande i kulturnämnden? - Det kan inte jag svara på, det är andra som ska bedöma mitt arbete. Men jag är väldigt intresserad av kultur och försöker sätta mig in i allting som händer.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons