Annons
Nyheter

Lugn och Svenbro i akademien

(Uppdaterad). Svenska Akademien har fått två nya ledamöter - Jesper Svenbro och Kristina Lugn. De sätter sig formellt på stolarna 8 och 14 vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006
kristina Lugn tar stol nummer 14 efter Lars Gyllensten. Arkivbild
kristina Lugn tar stol nummer 14 efter Lars Gyllensten. ArkivbildFoto: 

Jesper Svenbro, född 1944, är poet och litteraturforskare. Han efterträder Östen Sjöstrand på stol nummer 8 och känner sig "glad, hedrad och omtumlad" över beskedet.

– I min yrkesverksamhet har jag engagerat mig för det klassiska arvet, de antika kulturerna. Det engagemanget kommer jag att förbli trogen även i Akademien, säger han till TT Spektra.

Annons

Svenbro kommer att fortsätta bo i Paris, där han vistats sedan slutet av 1970-talet, men kommer successivt att avveckla sin forskningsverksamhet där för att sedan flytta till Sverige.

– Min ambition är att delta i varje möte med Akademien. Jag får flygpendla. Jag ser absolut inte Akademien som bara någon sorts hederstitel.

Folkbildare

Han hinner inte delta i diskussionerna om årets Nobelpristagare i litteratur som ska tillkännages fredagen den 13 oktober. Inte heller vill han utse någon personlig favorit till Nobelpriset:

– Då måste man först sätta upp en lista, och det har jag inte gjort. Jag svarar "inga kommentarer" på den frågan.

Kristina Lugn, född 1948, är poet och dramatiker, och intar stol nummer 14, där senast Lars Gyllensten satt.

Hon blev förvånad och jätteglad av beskedet att hon valts in i Akademien:

– Jag ska försöka att göra ett bra arbete. Mina stora intressen är ju faktiskt litteratur, teater och kultur, och Akademien är en enastående möjlighet att få arbeta inom de här områdena, att få påverka dem. I den tid vi lever i har Svenska Akademien har en jätteviktig uppgift. Genom sin klassikerutgivning och sina priser kan Akademien ha en viktig folkbildande funktion. Det är så jag tänker, säger hon till TT Spektra.

Kände Gyllensten

Hon fick beskedet sent på torsdagskvällen.

Annons

– Men det blev inte formellt klart förrän i dag klockan 10.

TT Spektra: Vad har du för förhållande till din föregångare Lars Gyllensten?

– Jag har ett väldigt starkt förhållande till honom, dels kände jag honom personligen, dels har jag läst hans böcker, han är en väldigt stor och koncentrerad författare.

Hon vet inte om hon kommer att arbeta kvar på Teater Brunnsgatan[EnSpace]4.

– Men jag kommer att se till att teatern finns kvar och jag kommer inte att sluta nu.

Erik Helmerson/TT Spektra Erika Josefsson/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons