Annons
Nyheter

Lugn dialog före Jas-kraschen

Nyheter • Publicerad 27 juni 2005

Trots att det ena planet föll okontrollerat var dialogen lugn och sansad mellan de två piloter som övade med varsitt flygplan av typ JAS 39 Gripen utanför Blekinge den 1 juni. Det framgår av bandinspelningen i det kraschskyddade minnet från planet, som störtade i havet sedan föraren räddat sig ut.

Minnet tycks vara intakt.

Annons

– Det är förmodligen ovärderligt, för att vi har all information som vi behöver för att kunna se vad flygmaskinen varit med om, säger Carl Hellström, på Statens Haverikommission, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bärgningen av det kraschade planet avslutades under midsommarhelgen. Den sista delen av arbetet har gällt att få upp så mycket som möjligt av smådelar som spritts över havsbotten och därför trålades området söder om Utklippan på söndagen.

Tidigare har bakkroppen med det kraschskyddade minnet, den främre delen av flygkroppen och förarstolen plockats upp. Den sista städningen på haveriplatsen görs både av miljöskäl och för att försvaret inte ska riskera skadeståndskrav från fiskare som kan få sina redskap förstörda av flygplansdelar.

Karlskrona
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons