Lucka 2: Valnötstårta
"En gammal tradition som har hängt med varje jul är valnötstårtan. Fast man är mätt och däst slinker en bit tårta ned. Den är bara så god och måste provas", skriver Eva till TA. ValnötstårtaIngredienser:
50g valnötskärnor, malda. Formen ska vara rund ca 2½ l 22-25 cm i diameter, ca 16 bitar
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½tsk bakpulver
4 ägg
2 dl socker
Fyllning och garnering
50 g valnötskärnor
½l vispgrädde (vispad)
1 msk socker
Gör så här:
Blanda de malda nötterna med mjöl och bakpulver
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt socker och gulor under fortsatt vispning
Blanda varsamt ned mjöl och nötblandningen i äggsmeten. Häll den i osmord form med smort smörpapper i botten.
Grädda i 200grader i ca 30 min
Låt kakan svalna i formen dela den sedan i 2 bottnar
Ta undan 16 vackra valnötskärnor för garnering hacka resten
Vispa grädden med sockret. Blanda knappt hälften av grädden med de hackade nötterna
Lägg samman bottnarna med valnötsgrädden emellan. Bred eller spritsa resten av grädden ovanpå tårtan
Garnera med valnötskärnorna och riv choklad över hela tårtan
Ät och njut!