Nyheter

Lotten får avgöra hjärtsjukas vård

Lotten får bestämma vilken vård Malmöbor som drabbas av hjärtstillestånd får. Ambulanspersonalen måste dra ett kort för att avgöra om patienten ska behandlas med en hjärtmaskin eller enbart få massage av personal.
Nyheter • Publicerad 28 november 2008

- Moraliskt känns det inte bra, säger ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland till Sydsvenskan. Han jämför systemet med att två personer hoppar ur ett flygplan och den ene saknar fallskärm.

Orsaken till lotteriet, som ska pågå i två år, är att ambulanspersonal i området ingår i en studie. Syftet är att ta reda på om maskinen är bättre på att rädda liv än om personalen själv ger hjärtmassage.

Johan Silfverstolpe är hjärtläkare på förvaltningen som ansvarar för Skånes ambulanssjukvård. Han medger att man tror att maskinen är bra men att man måste bevisa det.

Han anser att en av de stora fördelarna med maskinen, som kallas Lucas, är att den kan ge hjärtmassage under en längre tid än vad ambulanspersonalen klarar av manuellt.

På frågan om det finns risk för att människor dör om kortet väljer fel behandlingsmetod, svarar han:

- Man måste väga vinsten av en studie mot de risker som kan finnas för individen. På sikt kan vi vinna människoliv om vi får veta att Lucas är en bättre behandling.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.