Annons
Nyheter

Ljus prognos för vårdgarantin

Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

Preliminära uppgifter pekar på att den utvidgade nationella vårdgarantin, som började gälla den 1 november, har kortat väntetiderna inom den planerade vården.

Inom landstinget i Östergötland har exempelvis antalet patienter som väntat längre än 90 dagar på besök eller behandling minskat med runt 40 procent under senaste halvåret.

Annons

Detta enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Det är ett intressant läge. Alla problem är inte lösta men det rör sig i positiv riktning, säger Johan Calltorp, projektledare vid SKL, till TT.

En mer omfattande sammanställning av läget väntas i slutet av februari.

Den vårdgaranti som trädde i kraft i november ska försäkra att patienterna får behandling inom 90 dagar efter det att beslutet fattades.

Sedan tidigare gäller att patienter ska få kontakt med primärvården samma dag, besöka en läkare inom en vecka och möjlighet att besöka en specialist inom tre månader. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons