Annons
Nyheter

Litauen vill ha samarbete på lika villkor

Trakai blickar framåt. Den första maj går startskottet för en ny era och kommunen hoppas att EU-inträdet ska ge nya möjligheter. Att utveckla turismen är en av de saker som står högt på agendan.
Nyheter • Publicerad 23 april 2004

Trakai har underskön natur och ett dragplåster i form av den vackra Trakaiborgen, men i de flesta fall kommer turisterna i busslaster från Vilnius och stannar bara några timmar. - Vi vill få dem att stanna längre så att de också genererar pengar till kommunen, förklarar vice borgmästare Vytautas Petkevicius. Han har redan varit i Ystad och studerat hur man kan göra olika paketlösningar för att locka turister. Nu vill han fortsätta samarbetet i olika EU-projekt. - Jag är glad för våra relationer till Sverige. Vi kanske står på olika nivåer i vår utveckling men vi har ändå mycket gemensamt. Både han och hans kollega Regina Bologoviene, som ansvarar för sociala frågor i kommunen är tacksamma för den hjälp man hittills fått av Sverige och Slättens ideella barnhjälp. - Men nu är det dags att gå vidare, menar Regina Bologoviene. Folk måste inse att de inte bara kan få utan också måste hjälpa sig själva. Hon tycker att man nu ska arbeta vidare med kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte. Förebyggande arbete mot droger och alkoholmissbruk står högt på önskelistan. - Den service ni ger till era familjer i stället för att bara ge pengar är mycket positiv, tycker hon och efterlyser samarbete i form av projekt på lika villkor. - Tidigare fick vi alltid av andra, nu är det dags att vi istället kan bli jämställda partners. Kommunens inställning är något som Slättens ideella barnhjälp har tagit till sig. - Även om vi upphör med hjälpsändningarna kommer vi att fortsätta samla in pengar till olika projekt, säger Maria Böös. Vi har redan ideer om en fritidsverksamhet för barnen i Trakai, eftersom det inte finns något sådant än. Vi vill också undersöka möjligheten att fortsätta arbeta i något EU-projekt men då behöver vi hjälp av kommunen eftersom vi inte har de kunskaperna. Maria Böös och Pernilla Jensen har inte spillt någon tid efter hemkomsten utan har kontaktat kommunens samordnare som arbetar med drogförebyggande arbete eftersom Trakai uttryckt önskemål om ett sådant samarbete. - Vi fick ett positivt mottagande, säger Maria Böös, men jag har förstått att sådana här ideer måste förankras högre upp i kommunen. Vi får se hur det går.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons