Annons
Nyheter

Litauen - Kontrasternas land del 7

Trakais dagcenter fyller 3 år i november. Det kan skryta med traktens enda handikappanpassade hiss och en ny verkstad för träarbeten är just på gång att byggas.
Nyheter • Publicerad 28 april 2004
BILD: CLAES NYBERg
BILD: CLAES NYBERgFoto: 

Asta Kandrataviciene, chef för dagcentret, har många idéer. En är att starta ett EU-projekt där de handikappade får odla ekologiskt. Arturas Nenartavicius har redan varit i Tyskland för att utbilda sig i odling. I väntan på projektstarten tillverkar han morgontofflor av heltäckningsmattor. BILD: CLAES NYBERG - Den ska ha luftkonditionering och plats för 20 arbetsplatser, säger dagcentrats chef Asta Kandrataviciene. Trakais dagcenter har åtta anställda. Alla är utbildade och man kan ta emot mellan 15-20 både fysiskt och psykiskt funktionshindrade besökare per dag, även om sammanlagt 43 finns inskrivna. Centrat är en viktig punkt i mångas liv. - Vissa kan utföra avlönade arbeten, medan andra betalar 50 procent av sina pensioner för att komma hit och vara här dagtid, berättar Asta Kandrataviciene. Och på vintern låter vi dem som inte har något hem sova här i rummen på ovanvåningen. Centrat har finansierats av tyska Caritas via Trakais tyska vänort Rheina. Driften finansieras genom bidrag från lite olika håll, både kommunen och fonder. - Man får jaga pengar från alla håll, säger Asta Kandrataviciene medan hon visar runt i de fräscha lokalerna. Och ideerna saknas inte. Hon har redan gjort iordning en ansökan till EUs strukturfonder. Planerna är att anlägga en ekologisk trädgård och en biodling som de handikappade kan sköta själva, både för den egna matförsörjningen och till försäljning. Några deltagare har redan varit iväg på en resa till Tyskland för att lära sig odla ekologiskt. Andra inkomstbringande idéer på dagcentrat är möbelsnickeri, korgflätning, göra morgontofflor av heltäckningsmattor och broderi. Sakerna säljs på festivaler, marknader eller på beställning. Asta Kandrataviciene brinner för sitt jobb. Hennes inställning är att det är viktigt för handikappade att få ett jobb precis som alla andra. - Många dagcentra bara ser efter dem, det tror inte jag på. Att ha ett arbete är viktigt för självkänslan. Asta Kandrataviciene nämner Tyskland som en förebild. - Där måste företagen anställa fem procent handikappade. Vi har också en sådan lagstiftning, men den fungerar inte. Jag hoppas EU kan sätta press på regeringen. Hon sätter också sitt hopp till EU när det gäller attityder. - Målet är naturligtvis att handikappade ska kunna leva som alla andra, med ett eget boende. Så är det inte här i dag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons