Annons
Nyheter

Leverantör tvivlar på Systemchefen

En av Systembolagets leverantörer tvivlar på att Systembolagets vd Anitra Steen inget visste om korruptionen i företaget. Inga nya varor kommer med i det ordinarie sortimentet utan mutor, hävdar han i en debattartikel.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

- Alla era leverantörer är och har länge varit medvetna om de oegentligheter som finns inom er verksamhet, skriver Philip Diklev, styrelseordförande för sprittillverkaren Facile & Co med adress till Systembolagets vd Anitra Steen. - Det förefaller mig helt osannolikt att du inte känt till dem i direkt anslutning till ditt förordnande, skriver han i Dagens Nyheter på fredagen. Philip Diklev hävdar att det i praktiken är omöjligt för en alkoholproducent att få in sina nya varor i Systembolagets ordinarie sortiment utan att tillgripa oegentligheter - mutor. Philip Diklev beskriver med bitterhet hur Systembolagets krav successivt skärptes sedan Facile lyckats få med sin nya vodka i detta sortiment. Vodkan finns inte längre kvar i Systembolagets sortiment. - Jag kan förstå merparten av våra konkurrenters beteende - det har varit en förutsättning för deras överlevnad, skriver han. Vin & Sprit utmålas som den leverantör som tänjt ut gränserna och "satte den norm man tvingades följa eller dö". Vin & Sprit "är nu både fulländande och branschledande inom kategorin mutor till ditt Systembolag", skriver Diklev. Enskilda chefer inom Systembolaget som tagit emot gåvor eller låtit sig bjudas på resor är i sammanhanget perifera, enligt Philip Diklev: - När korruptionen är så omfattande är det systemet som är ruttet, inte individerna. - Det är Systembolaget och Vin & Sprit, och era företags sammantagna styrelse och ledning, som bär ansvaret. Ni, och endast ni, ansvarar för organisationer som inte bara främjar, utan fordrar, lagstridiga aktiviteter från enskilda aktörer som vill etablera sig och överleva på den svenska marknaden, skriver Diklev, som inte längre ser någon framtid för sitt företag i Sverige. - Dessbättre finns det ärlig konkurrens på andra ställen, det finns exportmarknader. Samtidigt uppger Philip Diklev att några av Faciles produkter varit med i Systembolagets sortiment, intagna där utan mutor. - Vi har förvisso rent mjöl i påsen, skriver han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons