Annons
Nyheter

Lena Endre: Han var det stora konstnärliga mötet för mig

Film- och teatersverige är i sorg. Genom Ingmar Bergmans död har en av de absolut största filmregissörerna i svensk filmhistoria försvunnit ur tiden.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2007
Lena Endré. Akrivbild: Scanpix
Lena Endré. Akrivbild: ScanpixFoto: 

- Han har betytt jättemycket för mig som skåderspelerska. Jag är jätteledsen, sägertt Lena Endre.Endré har jobbat mycket tillsammans med Ingmar Bergman. Både inom teatern och inom filmen. Det tragiska dödsbudet har tagit hårt på familjen Endre och Hobert.

- Man kan nästa inte begripa vad han gjort för filmen. Det fattar man först när man varit utomlands. Han är extremt stor och han har inspirerat så otroligt många, säger Lena Endre.Som teaterregissör menar Endré att Bergmans storhet låg i förmågan att lyfta fram konstnärsskapet. Det uppnådde Bergman med hjälp av en djup kunskap om livet, psykologin och människan. Utan att för den skull var fördömande.

Annons

- Jag har lärt mig så otroligt mycket av honom. Han fick en att känna att man håll på med något viktigt. Jag älskar det. Med honom var man alltid utmanad att åstadkomma, säger Lena Endre.Hon nämner bland annat sin medverkan i teaterpjäserna Per Gynt, Misantropen och Rummet och tiden. Självklart spelar filmen den specialskrivna, Trolösa, en stor roll i Lena Endres yrkesliv.

- Vi har en otrolig skatt genom Ingmars arbete. Bara att få vara med och jobba med honom under hans livstid. Jag hade stort förtroende för honom. Han var väldigt fin i mitt liv.Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons