Annons
Nyheter

Lazutina och Danilova också bloddopade

Johann Mühlegg är inte ensam. Även damsuveränerna Larisa Lazutina och Olga Danilova har tagit bloddopningspreparatet Nesp.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2002

Internationella olympiska kommittén (IOK) meddelade på söndagen att Lazutina därmed förlorar sitt tremilsguld. Både Larisa Lazutina och Olga Danilova har testats positivt för Nesp. Lazutina hade för högt blodvärde inför damstafetten (ett hemoglobinvärde på 168 gram/liter mot det för damerna tillåtna gränsvärdet på 160 gram/liter). Dock fick den 36-åriga ryskan fick ändå starta i söndagens tremil - som hon vann överlägset med nästan två minuter före italienska tvåan Gabriella Paruzzi. Men senare under söndagen framkom att Lazutina och Danilova lämnat positiva dopningsprov. Dopningssubstansen är densamma som Johann Mühlegg fällts för - hormonet Nesp. Nu blir i stället Paruzzi ny guldmedaljör. Stefania Belmondo uppgraderas till silver och norskan Bente Skari tar brons. Men precis som Johann Mühlegg får Danilova och Lazutina behålla de medaljerna de tagit innan tremilstävlingen. Danilova tog guld i jaktstarten och silver på 10 km klassiskt. Lazutina får behålla sitt silver från jaktstarten. Totalt har Lazutina vunnit 25 medaljer i OS- och VM-sammanhang. 31-åriga Danilova har "bara" 16. Men förmodligen får de inte ta några fler medaljer.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons