Annons
Nyheter

Läskfusk är ett miljöhot

Inte nog med att läskedrycksburkarna och PET-flaskorna som inte ingår i pantsystemet säljs med god förtjänst och på så vis undgår diverse kostnader, blir de illegala burkarna också ett miljöhot när de hamnar bland soporna.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2002

Om de svartimporterade burkarna är av aluminium, utgör de dessutom ett ännu större problem. Aluminium innehåller bauxit som är mycket energikrävande att utvinna, vilket man slipper vid återvinning. Eftersom fusket visat sig vara utbrett i landet återvinns många burkar aldrig utan blir en del av det osorterade avfallet. - Hos oss får vi in många burkar och PET-flaskor från utlandet som det inte är pant på och som vi får ta hand om, säger Lennart Ågren på ICA Maxi i Trelleborg. Det största problemet för Lennart Ågren och hans kollegor på ICA Maxis returstation, är att de får ta hand om burkar och flaskor som inte sorteras hos dem. Eftersom de inte har möjlighet att ta reda på dem slängs de med de övriga soporna och kan därför hamna bland grovsoporna vid avfallsstationerna. - Vilket i sig blir ett miljöproblem om de inte sorteras rätt, säger Lennart Ågren.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons