Nyheter

Lars Danielsson avgår

Statssekreterare Lars Danielsson avgår som chef för statsrådberedningen uppger statsminister Göran Persson på en presskonferens.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2006
Arkivbild
ArkivbildFoto: 

Göran Persson och Lars Danielsson talades vid på onsdagen.

– Han har dragit slutsatsen av rapporten från JO och anser att det är rimligt att han avträder från chefskapet i statsrådsberedningen, sade Persson på presskonferensen Växjö.

Statssekreterare Lars Danielsson fick på tisdagen hård kritik av JO för sina olika besked om sitt agerande efter tsunamikatastrofen 2004. Danielsson försvårade Katastrofkommissionens arbete, ansåg JO. JO beslöt i våras att på eget initiativ utreda Danielssons olika versioner av sina telefonsamtal annandag jul 2004. Till Katastrofkommissionen sade Danielsson att han talat med UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren tre gånger den dagen. Det förnekade Dahlgren. Vid KU-förhören sade Danielsson att han inte ville ifrågasätta Dahlgrens minnesbild. Till JO sade han sedan att uppgifterna till kommissionen gäller.

"Det är enligt min mening ytterst otillfredsställande att utredningen inte kunnat ge någon förklaring till de uppgifter som Lars Danielsson har lämnat om telefonsamtalen med Hans Dahlgren . Inga andra omständigheter än Lars Danielssons egna uppgifter talar för att samtalen har ägt rum", konstaterar JO.

Han finner det "synnerligen anmärkningsvärt" - vilket är mycket starka ord från JO - att Danielsson inte svarade på kommissionens påstötningar om de olika uppgifterna om telefonsamtalen. "Han måste då, om inte förr, ha fått klart för sig att kommissionen för sin del ansåg uppgifterna vara av vikt för dess arbete", skrev JO i sin rapport.

Enligt JO har Danielsson därigenom försvårat kommissionens granskningsarbete.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.