Nyheter

Lärarstudenter ska lära sig hantera mobbning

Nyheter • Publicerad 9 mars 2005

Studenter på lärarutbildningarna ska i fortsättningen få lära sig konflikthantering och hur mobbning kan förhindras och hanteras. Riksdagen fattade beslutet på onsdagen då de borgerliga partierna och miljöpartiet bildade majoritet mot socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Hittills har hanteringen av mobbning inte ingått som en formell del av utbildningen. Men majoriteten anser att det är viktigt att studenterna får ta del av vetenskapliga metoder för att hantera mobbning eftersom de en dag kommer att få hantera sådana fall. Därför ska momentet införas som en del av examensordningen för lärarhögskolorna.

"Skolans styrdokument är tydliga om att mobbning inte skall förekomma, men staten har likväl inte gjort nog för att stärka lärarnas befogenheter och kompetens på området. Hälften av lärarstudenterna säger att de inte fått utbildning i konflikthantering, vilket är särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av de senaste årens omfattande debatt om mobbning och våld i skolan", säger riksdagsledamot Sten Tolgfors (m) i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet ville avslå förslaget och i stället avvakta Högskoleverkets pågående granskning av lärarutbildning. Dessutom anser de att högskolorna bör ha ansvaret för den närmare utformningen av utbildningen. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.