Lärare på dagarna tecknar på nätterna
För Hanna Petersson är serier en hög konstform.
- Det är ju en perfekt kombination av bild och text, menar hon och är glad över att serier har fått högre status de senaste åren.
Ett tecken på det är att serietecknandet i dag finns som ämne på Göteborgs universitet.
Hon har varit intresserad av serier så länge som hon kan minnas.
- Jag har alltid läst serier. Men det var när jag upptäckte den seriösa serievärlden som intresset föddes på riktigt.
Hanna Peterssons serier har sällan humor som huvudingrediens. I stället vill hon berätta de historier som är viktiga för henne. Just nu jobbar hon på sin första serieroman. Den handlar om en kvinna i nedre medelåldern som kommer i kontakt med sexturismen i Afrika där det är vanligt att vita äldre kvinnor köper sex med yngre svarta män.
- Detta har varit ett flitigt debatterat ämne ett tag. Och filmer har gjorts på temat. Men man har alltid fått intrycket av att kvinnorna kommer från andra länder i Europa. I själva verket är det många svenska kvinnor som köper sex på detta sätt.
Hur gör man en serieroman?
- Det har inte varit lätt. Jag har mest gjort serienoveller innan. Då kan man börja teckna direkt. Men detta kommer att bli cirka 200 sidor långt. Jag har varit tvungen att jobba på ett helt annat sätt. Bland annat genom att skriva ett manus i förväg som jag sedan utgår ifrån, berättar hon.
Serieromanen kommer inte bli hennes första publicering. I dag teckar hon regelbundet för serieantologin Gallago.
Förutom serietecknandet läser hon till bild- och slöjdlärare på lärarhögskolan i Göteborg.
- Det är bra att ha en stabil inkomst. Serietecknandet är väldigt svårt att försörja sig på. Dessutom tror jag att lärarjobbet kan ge inspiration till tecknandet, säger hon.