Nyheter

Läraravtal på väg

Nyheter • Publicerad 8 mars 2005

På torsdag har de båda lärarorganisationerna, Saco-anslutna Lärarnas Riksförbund och TCO-förbundet Lärarförbundet, kallat in sina beslutande organ. Då väntas Kommun- och landstingsförbundet lämna ett bud med förslag till löner och andra villkor för landets lärare.

Centrala frågor i förhandlingarna är lärarnas arbetsbelastning. Facken kräver att det centrala avtalet ska ange tydliga ramar så att de lokala parterna kan hitta system som är anpassade till varje skolas särart och varje lärares individuella förutsättningar. Inom arbetstiden ska finnas tid både för undervisning, planering och utveckling.

Facken vill också se över formerna för lokalt inflytande över arbetstid och arbetssituationen.

En annan knäckfråga är ingångslönerna för nya lärare. På papperet är de betydligt lägre än de ingångslöner som tillämpas i praktiken och lärarförbunden vill ha en anpassning till verkligheten i de nya avtalen. I avtalsprocent kan det ge intryck av höga lönelyft även om det i realiteten inte kostar en krona.

Lärarnas avtal går ut den sista mars. Förbunden har tillsammans cirka 280000 medlemmar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.