Annons
Nyheter

Långt kvar innan bullernivåerna klaras

Barn- och utbildningsförvaltningen vill sänka ljudnivån i förskolorna ytterligare. Målet är att medelvärdet på förskolorna ska ligga under 80 decibel, men verkligheten ser annorlunda ut.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2002

- Jag skulle vilja säga att det är ännu högre ljudnivåer nu, jämfört med för bara ett år sedan, säger Maja Häninnen, skyddsombud på Nattugglan, en av de förskolor där man uppmätt de allra högsta ljudnivåerna. - Vi har ett högt satt mål, utvärderingen får visa hur realistiskt det egentligen är. Det kanske visar sig vara alltför högt men det är i alla fall ett mål att sträva mot, säger Kristina Rosberg, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen. I maj 2000 gjordes de senaste bullermätningarna på förskolan Nattugglan. Av 13 uppmätta tillfällen låg nio över riskvärdet för hörselskador på 85 decibel. Samtliga låg minst en decibel över kommunens mål på 80 decibel. Trots att mätningarna visade att en stor del av verksamheten låg över riskvärdet gjordes inga nya åtgärder. Sedan tidigare har förskolan ljuddämpande plattor i taken och vaxdukar på borden. - Men de har varit här länge. Sedan man gjorde mätningen har ingenting hänt, säger Maja Häninnen. När lunchen serveras är ljudnivån ofta väldigt hög på förskolorna. ?Men det beror helt på hur många barn vi har? säger förskollärare Camilla Källman som jobbar på Nattugglans förskola. I den senaste bullermätningen uppmättes nivåerna vid lunch till 88 decibel, 3 decibel över riskgränsen för hörselskador." BORDER="0"När lunchen serveras är ljudnivån ofta väldigt hög på förskolorna. ?Men det beror helt på hur många barn vi har? säger förskollärare Camilla Källman som jobbar på Nattugglans förskola. I den senaste bullermätningen uppmättes nivåerna vid lunch till 88 decibel, 3 decibel över riskgränsen för hörselskador. Nattugglan är Ystads enda nattöppna förskola och för att skapa en hemmastämning består lokalerna av två lägenheter som slagits ihop. - Vi har inte så mycket plats. Sovrummen tas upp av sängarna och annars är här inte så stort. Det blir svårt för oss att dela upp barngruppen till exempel. Ska man göra det krävs dessutom mer resurser, säger Maja Häninnen. Hennes kollega Camilla Källman, förskollärare på Nattugglan, bär alltid med sig ett par enklare hörselskydd i fickan. - Jag sätter i dem när det blir för högt. Hon berättar att hon själv märkt hur hennes hörsel blivit sämre med åren. - Jag hör inte längre om telefonen ringer och jag dammsuger, det gjorde jag alltid tidigare. Hon och skyddsombudet Maja Häninnen välkomnar kommunens förslag om hörselskydd. - Jag tycker det är värt att prova. Jag tycker inte vi har så mycket mer möjligheter att påverka ljudnivån här, säger Maja Häninnen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons