Nyheter

Laila Freivalds ny utrikesminister

(Uppdaterad 11.25) Laila Freivalds blir ny utrikesminister efter Anna Lindh. Det är den största förändringen i den nya regering som statsminister Göran Persson presenterade vid en presskonferens på fredagsförmiddagen.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2003
Laila Frevialds - ny utrikesminister. Arkvibild
Laila Frevialds - ny utrikesminister. ArkvibildFoto: 

- Hon har mer än någon annan arbetat med EU-frågor när hon tog in det rättspolitiska samarbetet i EU och är utomordenligt kompetent, sa Göran Persson. Trots sorgen efter Anna Lindhs död känner Laila Frevalds entusisam inför jobbet som utrikesminister. - I det läget får man inte känna rädsla och dra sig tillbaka. Det är viktigt att visa att sådant inte skrämmer oss, sa hon bland annat. Laila Frevalds har bland annat bakgrund som jurist och som justiteminister under nio års tid. Jan O. Karlsson får liksom Margaretha Winberg lämna regeringen. Jan O. Karlssons portfölj delas nu upp och två nya statsråd för dela på de arbetsuppgifterna. Även de två nya ministrarna är kvinnor och heter Barbro Holmberg, som blir ny migrationsminister och Karin Jämtin, som axlar biståndsministerposten. Jan O. Karlsson kommer att få ett nytt uppdrag inom FN:s migrationskommitté och vice statsminister och jämställdhetsminister Margaretha Winberg kommer att förslås till ny ambassadör i Brasilien. Mona Sahlin blir i stället ny jämställdhetsminister efter Margaretha Winberg och någon ny vice statsminister blir det inte i Perssons nya regeringen. Formellt tillträder den nya regeringen den 10 oktober men Persson räknar med att Laila Freivalds ska följa med honom till toppmötet i Italien där EU:s nya konstitution ska diskuteras.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.