Nyheter

Kyrkan planerar för homovigslar

Under 2005 kommer kyrkomötet att ta ställning till hur den fortsatta processen runt den vigselliknande ritualen för homosexuella personer ska gå till.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2004

Enligt det arbetsmaterial som håller på att tas fram ska varje enskild präst själv få besluta om han eller hon vill välsigna homosexuella, skriver Sydsvenska Dagbladet. "Vi måste ta hänsyn till de olika uppfattningarna som finns inom kyrkan, säger Johan Dalman, teologiskt sakkunnig hos ärkebiskopen, till tidningen." Ett förslag är att ett partnerskap som ingås i kyrkan ska ha samma civilrättsliga status som ett äktenskap mellan man och kvinna. Utifrån nu gällande regler kan inte präster förrätta registrerat partnerskap, dagens lagstiftning förutsätter att äktenskap ingås mellan man och kvinna. Regeringen har dock tillsatt en utredning om att könsneutrala äktenskap ska införas i Sverige. Kyrkomötet planerar också en diskussion om hur äktenskapsritualen ska se ut. Man och hustru går inte, men livskamrat eller vän kan det heta om homosexuella ska få ingå partnerskap i Svenska kyrkan. I stället för vigsel föreslås "förbund" eller "livsgemenskap". Och vid altaret kan det komma att låta "Vill du ta emot NN som din livskamrat och älska honom/henne i nöd och lust?" eller "NN och NN, vill ni ingå i ett livslångt förbund präglat av kärlek och trohet?" Förslagen ska diskuteras vid ett kyrkligt seminarium senare i år. Det är fortfarande oklart när Svenska kyrkan kan komma att fatta ett beslut i frågan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.