Annons
Nyheter

Kvinnojouren kräverresurser för hotade kvinnor

I en villa i ett vanligt bostadskvarter i Tomelilla har Kvinnojouren på Österlen sedan något år tillbaka en egen lokal. Här finns också plats för att ta emot hotade kvinnor.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2002
Tuve Skånberg (kd) och Gunnel Skölwe.Foto: 

- Men vi har inte de ekonomiska resurser som krävs för att klara av det, berättade Gunnel Skölwe, verksam i Kvinnojouren på Österlen, när riksdagsmannen Tuve Skånberg (kd) tillsammans med Bo Herou och andra lokala företrädare för kristdemokraterna igår på internationella kvinnodagen besökte kvinnojourens lokal. Tuve Skånberg ville informera sig om villkoren för kvinnojouren på Österlen, som för ett år sedan flyttade från Simrishamn till Tomelilla. Verksamheten engagerar dock kvinnor från båda kommunerna. Skånberg hävdade i samband med besöket att regeringen inte gör tillräckligt för att ge utsatta kvinnor skydd. Enligt Skånberg röstar socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet mot kristdemokraterna när partiet föreslår att kvinnojourerna i landet ska få ökade anslag. - De pratar, men gör inte så mycket, hävdar Skånberg. - Kvinnor i Sverige ska inte behöva känna sig otrygga, rädda, nedvärderade och förödmjukade. Den socialdemokratiska regeringen har satt kvinnofriden på undantag,säger han. Han utlovade 10 miljoner utöver nuvarande anslag till att upprätta kvinojourer och en satsning på polisen - om nu bara kristdemokraterna kommer i regeringsställning. Gunnel Skölwe berättade om de knappa villkoren för Österlens kvinnojour. Föreningen ska nu begära 300000 från Tomelilla och Simrishamns kommuner för att kunna ha en anställd på halvtid. Pengarna ska dessutom användas för att installera larm och göra kvinnojourens lokal så säker som möjligt. Österlens kvinnojour har i dagsläget 17 000 kronor i bidrag från Tomelilla och 20 000 kronor i bidrag från Simrishamns kommun. För närvarande får hotade kvinnor på Österlen hjälp och skydd av andra kvinnojourer i landet. Det är inte ovanligt att hotade kvinnor får en fristad utanför den egna hemkommunen, för att öka säkerheten. - Men vi vill också kunna erbjuda de andra kvinnojourerna i nätverket hjälp med att ge kvinnor skydd, säger Gunnel Skölwe. Hon säger att behovet är stort: - Det är alltid fullt på samtliga jourer i Skåne. Kvinnor står i kö för att få en plats, säger hon. Fotnot: Kvinno- och brottsofferjouren för Ystad, Sjöbo och Skurup har en halvtidsanställd samordnare som finansieras med kommunala medel.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons