Annons
Nyheter

Kvinnan bakom projektet

Marie Strömblad som var upphovskvinnnan bakom förändringarna på avdelning 1 är numera en flitigt anlitad föredragshållare. Men när hon startade projektet anande hon inte vilken respons det skulle få.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2003

- Nej, det tänkte jag aldrig på. När man startar ett projekt funderar man mest på sin egen enhet, inte att det skulle visa sig vara en metod som skulle gå att implementera på andra ställen. Marie Strömblad ville förbättra arbesmiljön på avdelning 1 - och hon lyckades. Bild: Thorsten Persson" BORDER="0"Marie Strömblad ville förbättra arbesmiljön på avdelning 1 - och hon lyckades. Bild: Thorsten Persson Det var personalbrist, stängda vårdplatser och långa väntelistor som fick henne att börja tänka på hur personalen kunde avlastas. Med sjukhuschefens stöd i ryggen startade Marie Strömblad ett idogt arbete med att försöka ta reda på hur arbetsmiljön kunde förbättras. Personalen fick fylla i enkäter och listor på vad de ville förändra och Marie gjorde systematiska sammanställningar på vilka önskemålen var. När de två receptionisterna och två vaktmästarna kom fanns aldrig någon tvivel på vad de skulle göra. Deras arbetsuppgifter var välformulerade på papper och de flöt rakt in i verksamheten. - De visste exakt vad de skulle göra och vad de andra förväntade av dem. I dag har projektet permanentats och de fyra projektanställda har fasta anställningar. Det innebär att avdelningen har fått en lite större budget för att klara ytterligare fyra tjänster (varav två är heltidstjänster). Ytterligare en effekt är att antalet vårdplatser kunnat öka från 28 till 30. Vilken blev den största vinsten? - Utan att rangordna alternativen: Utan tvekan har den psykosociala arbetsmiljön blivit bättre. Folk mår bättre och har mer tid att ägna sig åt patienterna. Men vi har också bevisat att icke vårdutbildad personal kan jobba inom vården. Marie Strömblad blir i dag ofta inbjuden till andra sjukhus för att tala om modellen. Bland annat i Kristianstad har idén anammats, men ännu har ingen annan avdelning i Ystad infört samma system.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons