Annons
Nyheter

Kungen beklagar Brunei-uttalandet

Kung Carl Gustaf träffade på torsdagen statsminister Göran Persson på Slottet för att diskutera sitt hårt kritiserade uttalande under statsbesöket i Brunei.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2004

Kungen sade till statsministern att hans syn "är helt i linje med den uppfattning som Sveriges regering och riksdag har, och beklagade sitt uttalande" sade Persson vid presskonferensen. - Vi har också diskuterat framtida statsbesök, hur vi kan göra dem mer effektiva, få ut mer av dem ur ett politiskt perspektiv genom medverkan från regeringshåll men också i kommersiellt perspektiv, sade Persson. Om uttalandet får några konsekvenser framgent för statsbesök är något som ska ses över, enligt Persson. - Det finns anledning att självkritiskt fråga sig om det varit någon brist i den information som givits, eller om det varit ett uttalande som fällts och som kommit att misstolkas. Kungen anser att hans uttalande om sultanens relation till folket i Brunei har missförståtts. Statsministern uttryckte under presskonferensen förståelse för situationen och sade att själv hade misstolkats i liknande situationer. Persson sade att han inte har någon anledning att tvivla på kungens förklaring och stöd för regeringens linje när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Persson ser efter det som hänt ingen anledning att ifrågasätta kungens roll. Den kompromiss som innebär att kungen är statschef men saknar politisk makt fungerar bra enligt Perssons mening. Ändå ska rutinerna vid statsbesök nu ses över. Persson träffade kungen tillsammans med statssekreterare Lars Danielsson. Även riksmarskalk Ingemar Eliasson deltog.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons