Annons
Nyheter

Kulturpris till Neon Galleri

(Uppdaterad 17.11). Region Skåne delade på onsdagen ut ett särskilt kulturpris till Jonas Wahlman och Neon Galleri Music and Art i Brösarp.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2003
Kulturpris till Jonas Wahlman på Neon Galleri i Brösarp. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Kulturpris till Jonas Wahlman på Neon Galleri i Brösarp. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

- Fantastiskt. Vår lilla verksamhet får en så här fin utmärkelse. Helt underbart, säger Jonas Wahlman, verksamhetsledare, när han på plats i Helsingborg just har fått ta emot priset. Neon Galleri presenterar nutidskonst och exprimenterar med konst och musik i sin utställningar och konserter. I sin motivering till att ge sin särskilda kulturutmärkelse 2003 till Neon Galleri i Brösarp skriver Region Skåne: "för sitt nyskapande sätt att kombinera bildkonst med musik till nya totalupplevelser. Neon Gallery arrangerar spännande konstutställningar som fått stor uppmärksamhet. På senare tid har man också kombinerat samtida bildkonst med musik och producerat skivor. Från sin position i glesbygden lockar man genom okonventionella grepp en ny och yngre publik".  Galleriet startades 1998 som ett privat initiativ. Sedan 2001 driver en ideell förening, Neon Gallery Brösarp Society, verksamheten. Neon Gallery Brösarp arbetar med att presentera främst internationell samtidskonst och musik, vilket uppmärksammats såväl i nationella som internationella konst- och musikkretsar. Detta sker genom utställningar, konserter och projekt året runt. Traktorkonserten som arrangerades 2002 blev både uppmärksammad och välbesökt. Region Skåne stora kulturpris på 100 000 gick till konstnärsparet Gustav och Ulla Kraitz i Förslöv utanför Båstad. Gustav Kraitz föddes 1926 i Ungern och kom till Sverige 1956, medan Ulla Kraitz är född 1936 i Stockholm. 1960 möttes de och sedan dess har de levt och arbetat tätt tillsammans, hon som målare och skulptör, han som skulptör. Sedan 1968 bor och verkar de i Fogdarp utanför Förslöv på Bjärehalvön. Ulla Kraitz har utbildats på Konstfack i Stockholm, medan Gustav Kraitz har fått sin utbildning på Konstakademien i Budapest.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons