Annons
Nyheter

KU-utfrågning med Freivalds inledda

Utrikesminister Laila Freivalds stod på torsdagen inför konstitutionsutskottet. Hon har fått hård kritik för sin insats efter flodvågen och hotas av ett misstroendevotum i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Utfrågningen inleddes klockan åtta och pågår fram till klockan tio.

Utrikesministern befann sig i hemmet den första katastrofdagen, den 26 december 2004. På kvällen gick Freivalds på teater, vilket hon fått hård kritik för i massmedier.

Annons

För Katastrofkommissionen har utrikesministern förklarat att hon den dagen inte följde nyheterna på tv och radio. Hennes medarbetare ska inte heller ha informerat henne om att många svenskar kunde vara döda och skadade i Thailand.

Katastrofkommissionens kritik var dock främst inriktad på att utrikesministern inte sett till att det fanns tydliga föreskrifter på departementet om vem ska ska göra vad vid en stor kris. Freivalds har också ansvaret för att inte ha sett till att det fanns fungerande informationsvägar från tjänstemännen till henne.

De borgerliga partierna hotar med att begära misstroendeomröstning mot utrikesministern. De har dock kommit överens om att invänta granskningen i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har sagt att hans parti kan komma att stödja en misstroendeförklaring om inget nytt framkommer i KU. Det skulle innebära att Freivalds tvingas avgå från utrikesministerposten. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons