Annons
Nyheter

KU granskar nominering av Wallström

Göran Perssons nominering av Margot Wallström till ännu en period som EU-kommissionär granskas av riksdagens konstitutionsutskott.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2004

Perssons sätt att utse Wallström har KU-anmälts av fp-riksdagsledamöterna Carl B Hamilton, vice ordförande i EU-nämnden och Tobias Krantz, ledamot i KU. I samband med granskningen vill de två att utskottet ska utarbeta riktlinjer för hur samråd av svenska kandidater till EU-kommissionär ska gå till. Handläggningen är inte formellt reglerad "trots att det för Sverige är ett synnerligt viktigt beslut", skriver Hamilton i sitt elektroniska nyhetsbrev. Han konstaterar att Persson utnyttjat denna konstitutionella lucka på ett sätt "som står i strid med andan och traditionen i svensk demokrati". "Mycket talar för att en formell lagreglering är nödvändig", anser Hamilton. En förankring skulle exempelvis kunna ske i utrikesnämnden, riksdagens konstitutionsutskott eller EU-nämnden, enligt Hamilton.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons