Annons
Nyheter

Kritik mot godtycke i Saddamrättegången

Rättegången i Bagdad har en prägel av godtycke. Den kan skada president Bush – man kan dra olyckliga jämförelser med laglösheten i USA:s krig mot terror.
Nyheter • Publicerad 5 november 2006

Det säger professor Michael Scharf vid amerikanska Case university i Cleveland. Han har medverkat i flera stora krigsbrottsmål, bland annat mot Jugoslaviens Slobodan Milosevic och Liberias Charles Taylor.

– Dujail kommer att gå till historien som ett ytterst viktigt mål, säger han.

Annons

Framför allt kan rättegången skapa ett viktigt prejudikat för Bush-administrationen när det gäller var regeringar ska tillåtas dra gränsen i sina "krig mot terror", anser han. Saddam har medgett att han gav order om rättegångar som ledde till avrättning av 148 shiamuslimer i Dujail efter ett mordförsök mot honom. Men han hävdade sin fulla rätt att som president bekämpa terrorister stödda av fienden Iran.

Bush har använt liknande argument för att rättfärdiga krig och hålla fångar utan rättegång, noterar Scharf.

– Detta är argument som vi inte har hört sedan Nürnberg.

Han ser samtidigt något positivt i både Nürnbergprocesserna mot nazisterna efter andra världskriget och Dujail-målet i Bagdad:

– Ett skäl till att man inte kan förneka Förintelsen i dag är att Nürnberg resulterade i 20 volymer bevis. Bevisen mot Saddam kommer att finnas kvar.

Andra kritiska jurister anser att upplägget på rättegången var så partiskt att domen automatiskt blivit en bekräftelse på segrarens rätt. Jonathan Drimmer, som undervisar i krigsrätt vid Georgetown Law Center, är också kritisk mot rättegången.

– Som hörnsten för Iraks nya demokrati måste den anses fullständigt misslyckad. Rättegångar som upplevs som orättvisa kan undergräva förtroendet för rättssystemet.

En fråga som diskuterats mycket är om rättegången skulle hållas i Irak eller utomlands. Försvaret och människorättsgrupper ansåg att det fanns risk för att den skulle reduceras till en hämndaktion om den hölls i Irak. Det fanns förslag om att den skulle hållas av ICC (Internationella brottmålsdomstolen) i Haag.

Kritikerna har påpekat att Saddam hålls i ett amerikanskt fängelse, att rättegången hölls i Bagdads USA-kontrollerade gröna zon och att amerikanska jurister har dominerat förberedelserna.

Iraks regering har svarat att rättegången hålls av irakier, på irakisk mark. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons