Annons
Nyheter

Kritik mot brandkårens klipp i bilar

Allt oftare klipper räddningstjänsten bort taket på krockade bilar för att kunna ta hand om olycksoffren så skonsamt som möjligt. Men nu får klippen kritik från försäkringsbolag.
Nyheter • Publicerad 27 december 2003

- Det är bra att man skyddar patienterna men man kunde vara lite mer rädd om bilarna, säger Rolf Möller, teknik- och upphandlingsansvarig på Folksam till Sydsvenska Dagbladet. En bil som fått takstolparna avklippta går inte att reparera, utan skrotas. Ett fall som blivit mycket kritiserat gäller en krock i Malmö i oktober. Föraren till en av olycksbilarna gick efter smällen själv över till en polisbil för att vila. Men när räddningstjänsten kom klagade han över smärtor i ryggen och räddningsledarens beslut blev därför att klippa upp den nya polisbilen i stället för att låta mannen kliva ut samma väg som han gått in. Polisbilen hade gått 90 mil och var värd 460 000 kronor. - Man tycker ju att om patienten kunde gå in och sätta sig kunde han väl få gå ut också, säger Malmöpolisens bilansvarige Hans Palmblad. I början av december hölls ett möte mellan Folksam och bland andra Räddningsverket för att diskutera klippandet.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons