Annons
Nyheter

Kräksjukan börjar sprida sig

Vinterkräksjukan är åter på väg att sprida sig över Sverige. De senaste två veckorna har ett mindre antal utbrott noterats i de mellersta och norra delarna av landet.
Nyheter • Publicerad 4 november 2005

– Fram till mitten av oktober hade vi nästan inga fall, men sedan dess har vi kunnat se en tydlig ökning, säger Kjell-Olof Hedlund, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

I första hand är det vårdhem och dagis som är utsatta för smittan, och Hedlund uppmanar alla inom äldre- och barnomsorg att vara på alerten i fortsättningen.

Annons

Varför viruset som orsakar sjukan är aktivt bara under vinterhalvåret är okänt, men en hypotes är att det är temperaturkänsligt och klarar sig bättre när det är svalare.

– Under gynnsamma omständigheter kan viruset överleva flera veckor utanför kroppen, exempelvis på dåligt tvättade kläder, säger Hedlund.

En tendens som uppmärksammats är att kräksjukan tycks följa en tvåårscykel. Varannan vinter är svårartad med många utbrott, medan de mellanliggande vintrarna är lugnare. Den värsta säsongen hittills var vintern 2002"2003, men även förra säsongen, 2004"2005, var besvärlig.

– Det är än så länge bara en hypotes, men den här vintern borde bli relativt lugn, säger Hedlund. (TT)

Roland Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons