Annons
Nyheter

Kraftig algblomning i Östersjön

Med sommar och värme kommer algblomningarna. Just nu blommar algerna kraftigt mellan Öland och Gotland och i stora bälten på öppna havet i södra Östersjön, rapporterar SMHI.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008

Algblomningen har de senaste dagarna satt fart på allvar i det egentliga Östersjön, söder om Ålands hav och ner mot Bornholm. Algerna blommar i stora delar av havsområdet, kraftigast från Öland och Gotland och vidare söderut ut på öppna havet.

Ett svagare algblomningsbälte finns också norr om Gotland, och Kustbevakningens spaningsflyg har konstaterat att algerna även blommar utanför Gotlands ostkust.

Annons

Men fortfarande finns ingenting inne vid kusterna där människor badar och det väntas inte driva in något det närmaste dygnet, säger Ingrid Nordemar, marinbiolog vid länsstyrelsen i Stockholm.

Marinbiologer vid Stockholms universitet har undersökt algförekomsten vid Askö, Himmerfjärden och Landsortsdjupet men har inte kunnat se några större ytansamlingar där. Bara mindre lokala algblomningar har hittills rapporterats i Mälaren.

Det är ännu inte klarlagt om det är den blågröna giftalgen som börjat blomma i södra Östersjön.

Det vet vi först nästa vecka när fartyg går ut för att mäta algkoncentrationerna, men det är sannolikt att det handlar om blågröna alger, säger Ingrid Nordemar.

De potentiellt skadliga algblomningarna är vanligast under högsommaren, juli&tstr;augusti, och delar av hösten. Blågröna giftalger är egentligen cyanobakterier och räknas till gruppen växtplankton.

Sol, värme, svaga vindar och höga fosforhalter förstärker blomningarna. Myndigheterna råder barn och husdjur att inte bada i vatten med kraftig algblomning.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons