Annons
Nyheter

Kor riskerar avlivning

Två kor på en gård utanför Brösarp som misstänks vara smittade av salmonella ska avlivas inom 14 dagar eller föras tillbaka till Danmark.
Nyheter • Publicerad 6 april 2002

Det anser Jordbruksverket trots att ett andra prov på djuren som hålls i karantän på gården inte visat några spår av smitta. Jordbruksverket fattade i slutet av mars beslutet om avlivning eller utförsel på grundval av det första, positiva provet som togs på djuren när de stod i karantän på gården. Enligt bestämmelserna ska djuren hållas i karantän under fyra månader. Under tiden ska veterinärer fortlöpande ta prover på dem. Trots att det andra provet var negativt, det vill säga någon salmonella kunde inte påvisas, står Jordbruksverket fast vid sitt beslut. -Man kan inte utesluta att djuren är smittade, hävdar Robert ter Horst, biträdande enhetschef på Jordbruksverkets smittskyddsenhet. Han framhåller också att felprocenten är hög vid provtagningarna. Bara 50 procent av salmonellafallen upptäcks. Länsveterinär Lennart Sjöland är av en annan åsikt. Han anser att Jordbruksverket borde ha avvaktat och inväntat resultatet av fler prov innan djurens öde avgjordes. - Det är inte ställt utom allt tvivel att djuret var smittat, säger han. Det rör sig om en ovanlig sorts salmonella, Newport, som ett av djuren enligt det första provet var smittat av. Men enligt Lennart Sjöland förekom smittan på laboratoriet som analyserade djurprovet redan ett par veckor före det positiva resultatet. Det kan alltså röra sig om en laboratoriefel och ett falsklarm, enligt Sjöland. Men Robert ter Hors säger att Jordbruksverket vill ta det säkra för det osäkra. Jordbruksverket har också konsulterat experter på statens veterinärmedicinska anstalt innan beslutet fattades. Enligt Robert ter Horst finns det risk att smittan sprids, exempelvis via den som sköter djuren. - Kostnaderna skulle kunna bli väldigt stora för skattebetalarna om salmonellan sprids vidare, säger Horst. Men enligt Lennart Sjöland är djurskötaren väl medveten om hur han ska sköta djuren och förhindra smittspridning. - Visst finns det en risk för spridning, men den kan vi kontrollera, säger han. Lantbrukaren, som vid en flytt tagit med sig de två djuren från Danmark, har överklagat Jordbruksverkets beslut till länsrätten som nu får avgöra vad som ska ske med korna. Djurägaren hävdar visa sin advokat bland annat att det finns risk för att laboratoriet har gjort fel och ett nya prover kan visa att djuren inte är smittade. Dessutom hävdar djurägaren att Jordbruksverket gjort ett formellt fel eftersom han inte fått möjlighet att yttra sig om Jordbruksverkets beslut 27 mars.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons