Annons
Nyheter

Kontorsbuller överstiger gränsvärden

Många arbetsplatser överskrider Arbetsmiljöverkets rekommenderade riktvärden för lågfrekvent buller, visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2008
Det är allt för bullrigt på många kontor visar en ny studie. Bild: ScanpixFoto: 

Mätningarna gjordes i 90 rum på 20 arbetsplatser, bland annat kontor, vårdinrättningar, föreläsningssalar och kontrollrum. Riktvärdena för lågfrekvent buller överskreds med mer är tre decibel i nästan en tredjedel av fallen, bland annat på fem av sex kontor.

Bullret kommer ofta från ventilation, uppvärmning, luftkonditionering och kompressorer. Det kan göra oss trötta och okoncentrerade, även om vi inte är medvetna om det.

Många arbetsgivare skulle tjäna på att åtgärda bakgrundsljuden, eftersom det gör att personalen arbetar långsammare och gör fler fel, säger ljudforskaren Kerstin Persson Waye till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons