Annons
Nyheter

Konstbråket trappas upp

Konstbråket i Tomelilla fortsätter. Sune Rudnert vill ha bort en målning som hängts upp i anslutning till hans omskrivna utställning, men fått nobben. Rudnert ger sig dock inte.
Nyheter • Publicerad 2 april 2002

- Det är avtalsbrott att hänga upp den här tavlan på min utställning, vilket jag också påpekat och bett kultursekreteraren att ta ner den. Men det har hon inte gjort, hävdar Sune Rudnert. - Jag har anlitat Konstnärernas riksorganisations jurist som ska titta närmare på händelserna kring min utställning. Tavlan som Sune Rudnert vill ha bort är en rosa målning som föreställer en liten flicka med en nalle i ena handen och en cigarett i den andra. I texten som sitter intill målningen står det att flickan är prostituerad och nu på behandlingshem. - Jag förstår inte vad detta med mina bilder att göra? säger Sune Rudnert. Uppståndelsen kring Sune Rudnerts utställning på Tomelilla Konsthall har hjälpt till att locka dit publik. Hittills har den setts av över 3 200 besökare. 19 av hans bilder har röda prickar, vilket betyder att de är sålda. Och det till en sammanlagd summa av närmare 50 000 kronor. Till det kommer att någon reserverat oljemålningen, Nattens skepnad värd 14000 kronor. När Sune Rudnert skulle hänga sina tavlor inför den kommande vernissagen innan påsk fick han ett brev av kultursekreterare Marie Johansson och Tomelillas Konstråd i vilket de listat sju målningar som de inte ville se på utställningen för att de kunde uppfattas som pornografiska och kvinnoförnedrande. Detta gav eko i hela landet och i pressen som bevakade den efterföljande debatten talades det om ren censur från Tomelilla kommuns sida. Hur känns det nu när den värsta uppståndelsen lagt sig? - Det känns bättre och visst är det roligt att så många besökt utställningen, säger Sune Rudnert. - Men det har varit en chockartad upplevelse. Jag har aldrig tidigare blivit så kränkt på en pressvisning som jag blev i Tomelilla. Och där är sista ordet inte sagt än. Men Sune Rudnert väntar på ett besked från sin jurist inom KRO innan han går vidare. - Det finns mycket att säga ännu. Jag har skrivit ett brev till kommunstyrelsen och kommunrevisorerna för upplysa politikerna om hur jag blivit behandlad av ansvariga Tomelilla kommun. Bland dem som köpt Sune Rudnerts målningar kan bland annat nämnas Ericssons (mobiltelefoner) konstklubb, Tomelilla Konstförening och Lindesbergs kommun. I Pygmalions rum, litografi, har sålts i fyra exemplar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons