Annons
Nyheter

Konståkningsskandalen växer

En fransk domare anklagas för att ha gjort upp med östblocket och lagt sin röst på det ryska paret Jelena Berezjnaija och Anton Sicharulidze i paråkningen tidigare i veckan.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2002

Den franska OS-ledningen bekräftade på torsdagen uppgiften som gör skandalen kring domarna ännu större. Det är den franska domaren Marie-Reine Le Gougne, en av nio domare i partävlingen, som anklagas för att ha gjort upp med östblocket och förhindrat att OS-guldet skulle hamna hos det kanadensiska paret Jamie Sale och David Pelletier. I stället vann det ryska paret paråkningen med minsta möjliga marginal då fem av de nio domarna dömde dem som segrare. Den ryska segern väckte starka reaktioner, publiken buade åt resultatet och det Internationella skridskoförbundet (ISU) har startat en utredning. Det franska skridskoförbundets ordförande Didier Gailhaguet, som också är överledare för Frankrikes OS-trupp, berättade att domaren hade utsatts för hård press. Några personer med nära relation till domaren, har uppträtt på ett dåligt sätt. Domaren är en ärlig och hederlig person, men emotionellt bräcklig, sade Gailhaguet till franska journalister. Den franska olympiska kommitténs ordförande Henri Serandour vägrade att kommentera uppgiften och Le Gougne får enligt ISU:s regler inte uttala sig. ISU:s ordförande Ottavio Cinquanta bekräftade i onsdags att den amerikanske domaren Ronald Pfenning rapporterat en av de domare som dömde till det ryska parets fördel till ISU. Cinquanta, som vägrade uppge vem av domarna det gällde, sade att han pratat med domaren och lagt fram anklagelserna. - Jag har en anklagelse, inga bevis, och domarens förnekande, sade han. Samtidigt har, enligt Reuters, Cinquanta avfärdat en begäran från IOK-basen Jacques Rogge att skynda på den pågående utredningen. ISU ska ha ett möte först den 18 februari, då utredningen ska avhandlas tillsammans med en protest från Kanada. - Vi måste studera protesten. Vi kan inte läsa den på tio minuter och sedan ta ett beslut, sade Cinquanta. I den kanadensiska protesten föreslås att två guldpar ska utses, inte att Berezjnaija och Sicharulidze ska fråntas guldet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons