Annons
Nyheter

Kommunernas webbsidor får underkänt

Kommunerna är dåliga på att använda Internet för att ge medborgare kunskap om service inom skola och äldreomsorg. Så lyder slutsatsen i en rapport från Svenskt Näringsliv.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Svenskt Näringsliv har velat undersöka i vilken grad landets kommuner utnyttjar Internet för att sprida information om kvaliteten inom skola, hemtjänst och äldreboende.

Av landets 290 kommuner gör 116, eller 40 procent, inget alls via sin webbsida för att ge information om olika alternativ eller om kvaliteten på verksamheterna, enligt rapporten. Där informeras varken om alternativa skolor eller vilka olika äldreboenden som finns.

Annons

Och bara 7 procent av kommunerna redovisar någon form av standardiserade jämförelser mellan skolor som skulle kunna underlätta ett val för eleven eller föräldrarna.

En övergripande slutsats i rapporten är att kommunerna är omoderna. De "utnyttjar inte det skyltfönster som hemsidan innebär till att kommunicera med sina medborgare", skriver rapportförfattarna.

Samtidigt finns goda exempel. Göteborg, Nacka och Piteå är kommuner som får högst betyg i studien.

Alla kommuner har i dag en webbsida och runt 80 procent av landets barnfamiljer har PC och Internetuppkoppling, enligt rapporten. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons