Annons
Nyheter

Kommuner överger Microsoft

På kort tid har fyra kommuner beslutat att överge Microsoft och i stället satsa på öppna programvaror från konkurrenten Linux. Jönköpings kommun sparar miljoner och räknar med efterföljare.
Nyheter • Publicerad 16 november 2005

– Vi har lovat att sänka kostnaderna med tre miljoner om året och vi vet att det från andra håll finns stort intresse för vår verksamhet säger Janne Dicander, IT-chef i Jönköping.

Jönköping, Hallsberg, Luleå och Filipstad är de senaste exemplen på kommuner och offentliga förvaltningar som valt att satsa på Linuxlösningar som IT-plattform att bygga tjänster kring. – Vi sparar pengar på licenser, men inför beslutet handlade det också om att skapa öppna, flexibla och säkra lösningar. Viktigt nu när vi ska införa elektroniska tjänster 24 timmar om dygnet, säger Janne Dicander.

Annons

I flera år har staten, kommuner och andra offentliga förvaltningar funderat över hur man ska lösa sina IT-infrastrukturfrågor i framtiden. I näringslivet har storföretag sedan länge tagit steg bort från dyra Microsoftlösningar.

Statskontoret konstaterade redan 2003 att flera organisationer önskade komma bort från det beroendeförhållandet och sänka kostnaderna. Men samtidigt vet de vad de får från Microsoft och har inte vågat steget. När danska myndigheter undersökte besparingsmöjligheterna konstaterade de att man skulle kunna spara motsvarande fem miljarder kronor om året på att använda alternativa programvaror.

De fyra kommuner som bestämt sig kan få många efterföljare.

Tillsammans med ett 60-tal kommuner finns de med i ett samarbetsprojekt. Målet är att gemensamt ta fram IT-lösningar för en rad kommunala tjänster på nätet, till exempel gymnasieskolan, fritid, barnomsorg och biståndshantering. – Det kommer nog att bli fler. som vill vara med, säger Dicander.

För mjukvarujätten Microsoft är det ingen drömsits om Jönköping och de andra får många efterföljare. Bolaget lever på sina licenser.

Men Jönköping har fortfarande Microsofts program i tjänstemännens datorer.

– Det är svårt att renodla till 100 procent, men under den här femårsperioden när vi samarbetar med mjukvaruföretaget Novell kring Linuxplattformen ska vi också testa fullt ut att använda alternativa programvaror, säger Janne Dicander. (TT)

Anders Lignell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons