Nyheter

Knarksmuggling via posten ökar stort

Narkotikasmuggling via internet och posten har ökat explosionsartat. Tullverket har nästan tredubblat antalet beslag sedan 2004. Samtidigt ser man en svag ökning av personer som avlider av förgiftning.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008
Narkotikasmuggling via internet och posten har ökat explosionsartat. Tullverket har nästan tredubblat antalet beslag sedan 2004. Här ses springer spanieln Baz leta knark bland post och annan frakt på Arlanda. Bild: Scanpix
Narkotikasmuggling via internet och posten har ökat explosionsartat. Tullverket har nästan tredubblat antalet beslag sedan 2004. Här ses springer spanieln Baz leta knark bland post och annan frakt på Arlanda. Bild: ScanpixFoto: 

Varje dag anländer omkring 250 000 brev och paket från utlandet till postterminalen på Arlanda där 95 procent av all utrikespost sorteras.- Smugglingen av narkotika och narkotiska läkemedel har ökat markant. En orsak till det är den ökade andelen av drogliberala sajter på internet, säger Jonas Karlsson, sakkunnig i brottsbekämpning vid Tullverket, till TT.Även om beslagen ökat med 179 procent på tre år så tror han att de endast utgör någon tusendel av all narkotika som smugglas in i Sverige postvägen.- Vi har begränsade resurser och tulltjänstemännen tvingas göra ett urval bland de hundratusentals försändelser som sorteras varje dag, säger Jonas Karlsson.Tullen tittar extra noga på brev som avsänts från så kallade högriskländer. Dessutom har tullarna en spärrlista på personer i Sverige som tidigare förekommit i smugglingssammanhang. Hur många som finns på listan vill Jonas Karlsson inte säga.Han tror att smugglingen kan ha fått dödliga konsekvenser. Varje år avlider cirka 800 personer i Sverige efter att ha tagit en överdos av narkotika eller läkemedel. Antalet brukar variera över årens lopp, men har ökat något under de senaste åren.- Det är mycket sannolikt att det finns ett samband mellan smugglingen och dödsfallen. En del av de preparat som smugglas in är inte utspädda och kan därför vara tre gånger starkare än sådana som säljs på gatan, säger Jonas Karlsson.Sju tidigare ostraffade män i åldrarna 37—50 år åtalades på måndagen vid Attunda tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott. Utredningen är en av de största i sitt slag och Internationella åklagarkammaren har begärt rättshjälp från ett tiotal länder.- Brottsutredningen är på totalt 8 500 sidor, säger Chatrine Rudström, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, till TT.Männen misstänks ha sålt droger och läkemedel för närmare 30 miljoner kronor. Försäljningen har skett genom tre hemsidor som skötts från Stockholm och Malmö. Via internetapoteken har männen sålt preparat till kunder i stora delar av världen. Den skandinaviska marknaden har man undvikit.- Jag antar att de tänker sig att det därigenom skulle bli svårare att utreda brottet här i Sverige, säger Chatrine Rudström.Härvan nystades upp när personal på ett postkontor i Bulgarien kontaktade polisen sedan man fattat misstankar mot en av sina kunder. Mannen skickade regelbundet stora mängder försändelser till utlandet, men undvek att använda sitt närmaste postkontor. När den bulgariska polisen öppnade en av försändelserna rullades historien upp.Flera av männen åtalades även för olaglig handel med läkemedel och grovt bokföringsbrott. 50-åringen åtalades också för vapenbrott sedan polisen hittat ett avsågat hagelgevär i mannens ägo.Robert Holender/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.