Annons
Nyheter

Klart med ny bibliotekschef

Efter en lång rekryteringsprocess har kulturnämnden nu utsett en ny bibliotekschef. Bodil Jörgensen Schylit tar över i september efter Christian Gisselquist som lämnade tjänsten siste januari i år.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Bodil Jörgensen Schylit blir ny bibliotekschef. Bilder: Privat och arkivbild TA
Bodil Jörgensen Schylit blir ny bibliotekschef. Bilder: Privat och arkivbild TAFoto: 

50-åriga Bodil Jörgensen Schylit har en gedigen bakgrund i biblioteksbranschen. Hon började jobba på Malmö stadsbibliotek 1976, har varit chef för sjukhusbiblioteken på universitetssjukhuset MAS samt chef och utvecklingsledare för områdesbiblioteken i Helsingborg.

Sedan 2002 jobbar Bodil Jörgensen Schylit på Lunds universitet där hon senast varit avdelningsföreståndare för ABM, Arkivvetenskap, Biblioteks- och informationsvetenskap och Museologi.

Annons

- Hon är mer kvalificerad för detta. Ett stort namn i biblioteksvärlden, säger kulturchefen Jörgen Flink.

Arbetet med att hitta en ny bibliotekschef startade hösten 2006 men efter valet avbröts processen. När dåvarande chefen Christian Gisselquist förra hösten bestämde sig för att gå i pension återupptogs rekryteringen.

- Vi hade ett 30-tal ansökningar. Fem kallades till intervju där två föll ifrån. De tre som var kvar fick andra jobb, berättar Jörgen Flink.

I stället fick förvaltningen leta lämpliga kandidater och utnyttja sina kontakter. Det var i den vevan som Bodil Jörgensen Schylits namn dök upp.

Hon intervjuades först av en rekryteringsgrupp sedan av nämndens presidie och till sist av sverigedemokraterna. I tisdags fattade kulturnämnden ett enigt beslut att erbjuda Jörgensen Schylit tjänsten.

Bodil Jörgensen Schylit börjar den 1 september och kommer efterhand att sätta sin prägel på verksamheten.

- Jag tror att vi måste vara stolta över vad vi kan erbjuda och föra fram det. Vi kan mycket som medborgarna behöver i dag. Vi kan hjälpa till att finna, sålla och tolka information. För vi fram det tror jag inte det finns något hot mot biblioteken, säger Bodil Jörgensen Schylit.

.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons