Nyheter

Joseph Ratzinger vald till ny påve

Med valet av den tyske kardinalen Joseph Ratzinger till ny påve fortsätter katolska kyrkan tills vidare längs den väg som Johannes PaulusII stakade ut. Med valet av en 78-åring är det mycket som talar för att katolska kyrkans nye ledare inte hinner profilera sig på samma sätt som företrädaren.
Nyheter • Publicerad 19 april 2005
Tysken Joseph Ratzinger blir ny påve under namnet BenedictusXVI. Pressens bild
Tysken Joseph Ratzinger blir ny påve under namnet BenedictusXVI. Pressens bildFoto: 

Vatikanens chefsideolog sedan många år, bayraren Joseph Ratzinger, tillhörde favoriterna i spekulationerna om vem som skulle bli ny påve.

Men den konservative kyrkoledaren var inte okontroversiell, och i förhandsspekulationerna hade det sagts att om han inte blev vald redan i någon av de första röstomgångarna, skulle hans chanser minska.

När det efter åtskillig förvirring vid 18-tiden på tisdagskvällen stod klart att den rök som vällde ut ur Sixtinska kapellets skorsten verkligen var vit, ökade sannolikheten för att valet hade fallit på Ratzinger.

Men de säkert 100000 förväntansfulla människor som samlats på Petersplatsen fick vänta ytterligare mer än en halvtimme, innan kardinalen José Medina Estevez kom ut på Peterskyrkans balkong för att ge världen budskapet om den nye påven. Installationen av katolska kyrkans 265:e påve BenedictusXVI sker i en mässa i Rom på söndag. Men redan när han trädde fram på balkongen höll han en kortare mässa och uttalade sin välsignelse över staden Rom och hela världen. Han beskrev sig själv som Herrens enkle och ödmjuke arbetare och möttes av ovationer.

– Kära bröder och systrar, efter den store påven Johannes PaulusII har kardinalerna valt mig, en enkel och ödmjuk arbetare i Herrens vingård, sade den 78-årige påven.

– Jag får tröst i det faktum att Herren vet hur han skall verka även med otillräckliga instrument. Och framför allt anförtror jag mig åt era böner.

– I glädjen över den återuppståndne Herren och i tron på hans ständiga hjälp, kan vi gå framåt. Herren skall bistå oss och Maria, hans heliga moder, är vid vår sida.

– Tack.

På kvällen skulle den nyvalde påven äta middag med kardinalerna och på onsdagsmorgonen väntade en mässa i Sixtinska kapellet. När konklaven inleddes i måndags hyste många experter på Vatikanen uppfattningen att den ytterst konservative Ratzinger var för strikt i sin syn på kyrkans dogmer, att han som påve skulle riskera att snarast utså split bland de 1,1 miljarderna katoliker. Dessutom ansågs han av en del som alltför gammal för att kunna bli påve.

En mer försonlig person vore bättre lämpad, gick då spekulationerna.

När valet var klart drog experterna slutsatsen att kardinalerna varit ense om att till varje pris slå vakt om arvet efter Johannes PaulusII. Och att de denna gång inte ville ha en påve som likt företrädaren sitter i 26 år.

BenedictusXVI är den förste tyske påven sedan ViktorII (1055–57). Han är den äldste som valts till påve sedan ClemensXII, som också var 78 när han tillträdde 1730.

Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder beskrev BenedictusXVI som en värdig efterträdare till Johannes PaulusII och sade att valet av Ratzinger var en stor ära för Tyskland. En mässa över den nye påven skulle hållas på tisdagskvällen i Frauenkirche i München, den förnämsta kyrkan i Ratzingers hemstat Bayern. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.