Annons
Nyheter

Jordbruksministern: "Allvarligt men inte oväntat"

Stockholm. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist inledde presskonferensen på Rosenbad med att säga att läget är allvarligt men inte oväntat.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2006
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Bild: Bertil Ericson
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Bild: Bertil EricsonFoto: 

– Tyvärr har SVA i natt konstaterat den aggressiva formen av fågelinfluensa i Sverige. Det är allvarligt men inte oväntat. Det absolut viktigaste är att ha en god beredskap för att skydda fåglarna, sade Nykvist.

Hon sade också att sedan fågelinfluensa konstaterades på fåglar vid Rügen har myndigheterna i mitten av februari fattat beslut om att alla tamfåglar ska hållas inomhus.

Annons

– Vi tror inte att det här betyder så mycket. Svenska konsumenter kan vara trygga, säger Kronfågels vd Ernst Mittag till TT.

– Våra kycklingar går inomhus och vi är vana vid att arbeta med ett effektivt smittskydd. Vi har till exempel länge arbetat med salmonellafrågor.

I Italien föll försäljningen av kycklingar med 30 procent sedan det första utbrottet av fågelinfluensan konstaterats i landet.

– Jo, men de har inte lika hårda hygienbestämmelser som vi har och en stor del av kycklingförsäljningen sker på lokala marknader och det kan vara förklaringen till nedgången i försäljningen, säger Ernst Mittag.

– Vi har förberett oss för detta och haft en nära dialog med våra uppfödare.

Det säljs omkring 100000 ton kyckling i Sverige per år.

Virusstammen som hittats hos de döda viggarna är densamma som hittats i Kina, Ryssland och Nigeria, fastslogs på presskonferensen.

Chefsveterinär Leif Denneberg vid Jordbruksverket säger att om smittan når områden med många tamfåglar är frågan hur de fjäderfäbesättningarna ska hanteras.

– I dagsläget är det inte aktuellt, men det kan senare bli fråga om att avliva hela besättningar. Det kan också bli aktuellt att utöka skyddsområdena. Utvecklingen på Rügen följs mycket noga.

Kustbevakningen har skärpt uppmärksamheten på döda fåglar längs kusterna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons