Annons
Nyheter

Johann Mühlegg testades positivt

Den spansk-tyske skidkungen och OS-suveränen Johann Mühlegg har testats positivt för epo. Skandalen bekräftades av det spanska sportministeriet på lördagen.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2002

- Det var inte oväntat. Nu hittar vi förklaringarna till varför han varit så överlägsen, säger svenska skidlandslagets förbundskapten Magnar Dalen till TT. Enligt obekräftade uppgifter kan fler dopningsfall vara på väg att avslöjas. Mühlegg åkte fast i ett flygande dopningstest i torsdags då herrarna hade tävlingsledigt. Enligt det spanska sportministeriet handlar det om en variant av epo-dopning. A-testet är analyserat och om även B-testet är positivt fälls den tyskfödde spanjoren för dopning. Inför femmilen på lördagen testades Mühleggs blodvärden. Det första provet visade då på ett hemoglobinvärde som låg över gränsvärdet 175 gram/liter, vilket brukar tyda på dopning. Men det andra, som togs alldeles före tävlingen, låg under gränsvärdet. Mühlegg själv förklarade det första provet med att han haft diarré och hållit en kolhydratdiet som kan ha höjt koncentrationen av hemoglobin eller röda blodkroppar. Natten mot söndagen förhördes Mühlegg av Internationella olympiska kommitténs medicinska kommission, där svensken Arne Ljungqvist sitter med. Enligt obekräftade uppgifter kan flera dopningsfall vara på väg att avslöjas. Enligt uppgifter ska IOK sammanträda på söndagsmorgonen, Salt Lake City-tid. Om även B-testet är positivt kommer Mühlegg att förlora guldmedaljen på femmilen som han tog på lördagen, före ryssen Michail Ivanov och estländaren Andrus Veerpalu. Däremot kan han få behålla gulden på tremilen och jaktstarten eftersom han efter dessa tävlingar lämnat negativa dopningstest.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons