Annons
Nyheter

Jobba och studera utomlands - så funkar det

Utbudet av arbeten för unga i utlandet är stort. Man kan rensa torsk i Norge, lära ut hur man åker slalom i Alperna eller arbeta på kibbutz i Israel. Säsongsarbete innebär att man åker och arbetar i ett annat land under ett halvår.
Nyheter • Publicerad 8 april 2003

Man kan välja mellan sommar- och vintersäsong. Det är viktigt att man är beredd på att arbeta hela säsongen. Det är till exempel inte alltid möjligt att få ledigt över jul och nyår. Under vintersäsongen finns det många jobb i Alperna (Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien) samt i Norge. Vanliga yrken är skidlärare, guide, kock och servitör. Under sommarsäsongen finns det säsongsarbete runt Medelhavet och i norra Tyskland. Det är ofta hotell- och restaurangjobb samt arbete inom turism. Vill man inte vara borta så länge kan volontärarbete vara ett alternativ. Som volontär kan man hitta jobb för en kortare tid, till exempel 2-5 veckor. Att arbeta som volontär innebär att man arbetar ideellt för en organisation eller förening och lever i arbetslandet under ganska enkla former. Man kan få mat och logi, ibland även lite fickpengar. Det rör sig ofta om socialt arbete inom lant- och skogsbruk. Det kan även röra sig om renovering av gamla byggnader. Det är viktigt att kontrollera att volontärorganisationen är seriös. För de som är intresserade av att arbeta med barn finns även möjlighet att jobba som au-pair utomlands. Det finns även en uppsjö av möjliga utbildningar vid universitet runt om i världen. Det är dock mycket att tänka på. Man måste vara medveten om att en utbildning i något annat land kanske inte är så gångbar i Sverige. Det är också viktigt att kontrollera att skolan du vill läsa vid är studiemedelsberättigad, det vill säga att det går att få studiemedel från CSN. Det är enklast att studera en språkkurs utomlands med tanke på att man inte behöver anmäla sig så lång tid i förväg. Vill man studera på något annat på universitet måste man ibland vara ute ett år i förväg. Källa: Arbetsförmedlingen Information om olika arbeten och studier utomlands finns på Arbetsförmedlingens hemsida: : ArbetsförmedlingenInformation om olika arbeten och studier utomlands finns på Arbetsförmedlingens hemsida: www.ams.se Text: Johan Joelsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons