Annons
Nyheter

JO-personal får sekretesskydd

En 36-årig man från Sjuhärad, dömd till sluten psykiatrisk vård efter tiotusentals telefonhot mot olika människor och myndigheter bland dem justitieombudsmannen (JO), har tvingat fram en lagändring.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2004

Lagändringen, som träder i kraft den 1 april, innebär att anställda hos JO ska skyddas av sekretess för att slippa mannens förföljelse, skriver Borås Tidning. - Det var den omedelbara bakgrunden. Många i personalen har tagit mycket illa vid sig. Vi ska ju vara det offentligas värnare. Men den här gången kände många att måttet var rågat. Det gick för långt, säger kanslichef Kjell Swanström på JO till tidningen. Det finns sedan tidigare en paragraf i sekretesslagen som innebär att adress, telefonnummer och personnummer kan skyddas bland annat för personal inom polisen, åklagarmyndigheter och domstolar. Anledningen är risken för våld och hot mot dessa yrkeskategorier. Lagändringen den 1 april ger nu även anställda hos JO detta skydd. Mannen, som är den direkta orsaken till ändringen, har sedan förra sommaren terroriserat JO-anställda med mängder av telefonsamtal. Han har även ringt dem hem under kvällar och nätter och innehållet i hans hot har varit grovt och hotfullt: - Jag ska sprätta upp dig! Jag vet var du finns! Mannen dömdes 2002 till sluten psykiatrisk vård efter att ha ringt tiotusentals samtal, bland annat till människor i Svenljunga kommun. Också det behandlingshem i Svenljunga, där ett dubbelmord relativt nyligen begicks, fick ta emot flera samtal, skriver Borås Tidning. Mannen har kunnat fortsätta sin telefonterror från den psykiatriska klinik i Småland han placerats på. Detta försökte kliniken förhindra genom att bara låta honom ringa ett begränsat anta samtal per dag, bland annat till sin advokat. Ironiskt nog riktade JO som myndighet kritik mot kliniken för detta telefonförbud. JO ansåg att det inte var vårdgivarens sak att skydda folk utanför kliniken.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons