Annons
Nyheter

JO avskriver klagomål mot rättsväsendet

Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Justitieombudsmannen (JO) har avskrivit de anmälningar mot Högsta domstolen (HD), justitiekanslern (JK), enskilda åklagare och domare vid HD för deras agerande i samband med avslöjandet av sexköpande justitierådet Leif Thorsson.

JO har den senaste tiden tagit emot ett tiotal klagomål från personer som är kritiska till hur rättsväsendet skött fallet. Några är besvikna över att JK anser Leif Thorsson lämplig att arbeta kvar som hög jurist. Andra är missnöjda med justitierådet Bo Svenssons uttalanden och åklagare Guntra Åhlunds hantering av misstankarna mot Leif Thorsson.

JO konstaterar att myndigheten antingen inte har någon tillsyn över JK, och därför inte kan agera, eller också att frågan inte behöver prövas eftersom JK redan fattat ett beslut. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons