Annons
Nyheter

JK prövar Persbrandts anklagelser mot Expressen

Mikael Persbrandt vill att justitiekanslern (JK) åtalar Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg för grovt förtal enligt tryckfrihetsförordningen.
Nyheter • Publicerad 21 december 2005

I normala fall driver JK bara egna tryckfrihetsmål, men myndigheten kan efter anmälan väcka allmänt åtal om det föreligger "särskilda skäl påkallade ur allmän synpunkt".

I en anmälan till JK på onsdagen hävdar Persbrandts advokat Per Liljekvist att sådana skäl finns, uppger DN.se:

Annons

"Vissa tidningars och i synnerhet tidningen Expressens bevakning av Persbrandts privatperson har under de senaste åren övergått i hetsjakt och rena förföljelser. Det har gått så långt att Persbrandts sociala existens mer eller mindre är hotad. Det strider mot den allmänna rättskänslan att tidningar som Expressen kan beljuga människor på löpsedlar och göra stora kommersiella vinster på falska påståenden."

Det är mycket ovanligt att JK efter en anmälan väljer att väcka allmänt åtal.

– Det har inte inträffat under min tid som JK och det är över tio år sedan JK väckte åtal för förtal. Normalt är det den som anser sig förtalad som själv väcker åtal. Jag gör det bara om han, i det här fallet Persbrandt, skulle be mig. Då gör jag en prövning om det är motiverat ur allmän synpunkt, säger Göran Lambertz. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons