Annons
Nyheter

Jennys bild målad efter fotografi

Jenny Ahlström, konstnärinnan bakom målningen av den före detta prostituerande unga kvinnan som hängdes upp i Kontshallens entré i samband med Sune Rudnerts utställning, har kritiserats för att hon utan tillstånd målat av ett av Valentin Ogneovs fotografier från Moldavien.
Nyheter • Publicerad 4 april 2002
Upphovsrättsbrott?
Upphovsrättsbrott?Foto: 

- Jag fick reda på att tavlan hängde i Tomelilla Konsthall av en slump, säger Valentin Ogneov. Det var en av Sydsvenskans fotografer som ringde mig. Avmålat fotografi?" BORDER="0"Avmålat fotografi? Bilden ingick nämligen i ett reportage som jag haft i Sydsvenskan. Det är inte tillåtet att plagiera fotografier hur som helst. Men det värsta tycker jag ändå är att Natasha, den unga kvinnan på bilden, blivit kränkt. Fotot togs för att ingå i ett sammanhang om hennes liv, inte som en del i en debatt om en utställning i en Konsthall. Jag fick hennes förtroende att berätta om hennes liv och ta bilder till den berättelsen. Jag vet inte om jag skall gå vidare med det här. Jag har inte bestämt mig. Enligt BLF:s prislista kostar en avritning av bild utan fotografens tillstånd minst 20 procent av basbeloppet, 37?900 kronor, vilket skulle bli 7?500 kronor i det här fallet. Jenny Ahlström är inte säker på att fotograf Valentin Ogneov har rätt. - Jag skall forska vidare i den här saken så att jag får reda på mina rättigheter, säger Jenny Ahlström. Det finns nämligen olika åsikter i den här frågan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons