Annons
Nyheter

Jas-plan kraschade utanför Karlskrona

(Uppdaterad). Ett Jas39Gripen störtade i havet söder om Utklippan utanför Karlskrona på onsdagsförmiddagen. Piloten ska ha skjutit ut sig från planet och klarat sig utan skador.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2005
Jas 39 Gripen. Arkivbild: Pressens Bild
Jas 39 Gripen. Arkivbild: Pressens BildFoto: 

Kraschen är den fjärde kända med Gripen.

- Piloten lämnade i fallskärm och hämtades upp av flygräddningshelikopter och fördes till sjukhus för rutinundersökning, säger major Kent Löving, vid Blekinge flygflottilj till TT.

Annons

Haveriet skedde klockan 9.24 under en övning - vilket typ av övning ville Löving ännu inte berätta. Först skulle försvarsmakten prata med anhöriga till piloten och med personalen.

Flygräddningscentralen i Göteborg fick larmet klockan 09.27 och en räddningshelikopter från Ronneby kunde därefter snabbt lokalisera piloten. Han vinschades upp i helikoptern, enligt Flygräddningscentralen.

Räddningsinsatsen var avslutad klockan 10.07.

F17, Blekinge flygflottilj, ligger i Kallinge omkring åtta kilometer norr om Ronneby. Där finns två divisioner Jas[EnSpace]39[EnSpace]Gripen samt snabbinsatsstyrkan Swafrap, flygvapnets snabbinsatsförband som ska kunna sättas in i en uppdrag utomlands på order av regeringen efter förfrågan från FN, OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) eller EU.

Kraschen är den fjärde med stridsflygplanet Gripen. 1989 voltar det första exemplaret och kraschar vid landning på Saabs flygfält i Linköping. Senare konstaterar Haverikommissionen brister i det datorbaserade styrsystemet.

Den andra kraschen sker 1993 under stor dramatik på Långholmen i Stockholm under en uppvisning på Flygets dag. Planet störtade 30 meter från Västerbron inför tusentals människor. Piloten sköt ut sig med katapultstolen. Han var den samma som flög det plan som kraschade 1989.

Den tredje gången Gripen kraschade var 1999. Då störtade ett av flygvapnets plan i Vänern under en övning med ett annat Gripenplan. Piloten klarade sig oskadd.

Owe Wagermark, informationschef för Gripenexporten och tidigare hög flygvapenofficer vill inte koppla ihop onsdagens krasch med exporten av planet.

- Jag tror inte att det här kommer att påverka någonting med exporten. Det är flygvapnets plan, säger han.

Wagermark tycker att det är tråkigt att sådant här händer men anser att det är en del av flygets verksamhet.

Annons

Det störtade planet är inte av allra modernaste modell utan kom från den så kallade delserie ett.

Alla flygningar med Jas39Gripen vid F21 i Luleå har ställts in i avvaktan på mer information om haveriet. (TT).

Karlskrona
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons