Annons
Nyheter

Invandrare dör yngre

Invandrare lever inte lika länge som infödda svenskar, visar en uppföljning av alla vuxna invandrare som bodde i Sverige 1970.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

– Migration är en riskfaktor för hälsan, säger Björn Albin, forskare vid institutionen för hälsa, vård och samhälle vid Lunds universitet.

Undersökningen, som ingår i en avhandling han lägger fram i mars, visar att invandrare har åtta procents högre dödlighet än jämförbara svenskar. Invandrare dör också två och ett halvt år tidigare. Att byta hemland är en stark stressfaktor i sig, framhåller han. Det kräver stor anpassningsförmåga och för många innebär flytten krympta sociala nätverk.

Annons

Ett överlag hårdare arbetsliv för invandrarna kan vara en annan förklaring till den högre dödligheten, enligt Björn Albin.

Han har jämfört de 362000 vuxna invandrarna som bodde i Sverige 1970 med en lika stor grupp svenskar som hade exakt samma sammansättning av ålder, kön, utbildning och yrke. Troligen har fler av de svenskfödda lyckats göra någon form av karriär sedan 1970, medan invandrarna i större utsträckning blivit kvar i mer hälsovådliga arbeten med obekväm arbetstid och stressiga och tunga arbetsmoment. En tredje förklaring till invandrares högre dödlighet kan vara genetisk. Finländare var den klart dominerande invandrargruppen i Sverige 1970 och de har haft den högsta dödligheten. Finländska män har haft hela 20 procent högre dödlighet än den svenska kontrollgruppen. Hjärt- och kärlsjukdomar har varit den vanligaste dödsorsaken i denna grupp och detta kan ha genetiska förklaringar, menar Björn Albin.

Danska invandrade män och kvinnor utmärker sig också med elva respektive tio procents överdödlighet. Bland dem var cancer den vanligaste dödsorsaken, något som också åtminstone delvis skulle kunna förklaras genetiskt.

Om även de utlandsfödda som bor i Sverige i dag har en högre dödlighet än svenskfödda är det ingen som vet.

– Jag skulle gissa att det är en ännu större skillnad i dag. En hel del av dem som kom före 1970 rekryterades av svenska företag. De var läkarundersökta och friska när de kom hit, säger Björn Albin till TT. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons